ZÁPIS 2012 alebo HMYZILO SA TO BUDÚCIMI PRVÁKMI

Mať doma predškoláka obnáša, že Ježiško na Vianoce prinesie školskú tašku a v januári alebo februári hor sa na „nútenú“ jednopopoludňovú dovolenku s ním do neďalekých neteplých krajín – destinácia školstvo.
Takto približne to vyzerá v rodinách, v ktorých predškolákovi zvoní do školy a bezstarostný detský čas chce nahradiť už ten školopovinný. Z pohľadu dieťaťa poväčšinou rozžiarené detské očká pri vstupe do sveta „veľkých“, z pohľadu rodičov zvyšovanie sa nárokov (najmä finančných) a z pohľadu škôl zvedavosť, čo sa za genetický materiál nahradí tých najstarších z najmladších. Pohľady sa rôznia, no predsa len sa stretávajú v epi-centre diania – pri dieťati samotnom.
Pre základné školy  je deň ZÁPISU jedným  z tých najdôležitejších dní, prinášajúc medzi iným aj verdikt spokojnosti či nespokojnosti zo strany rodičovskej obce. Pre  niektoré školy je utvrdzujúcim v ich snahe, že všetko, čo vynakladajú, prináša aj efektívny výsledok, pre iné školy je dieťa finančným prínosom, ako všetky tie ostatné…Faktom však stále ostáva, že pre každú školu je dieťa zmyslom denno-dennej práce v tejto inštitúcii. Preto by malo byť slávnosťou, keď dieťa prvý krát so všetkou vážnosťou vstupuje do priestoru, ktorý by sa mal stať pre jeho nasledujúcich 9 rokov mienkotvorným i domovom súčasne.
V inštitúcii Súkromná základná škola DOTYK deň 3. február  2012 puncoval chuť slávnosti. Po prekročení školského prahu sa za dverami krutej bielej pani Zimy predškoláci ocitli v imaginárnom svete, ktorého farebnosť, radosť a kreativita boli súčasťou. Čarovnosť hmyzej ríše ocenili všetky deti, ktoré sa na pár „testujúcich“ momentov premenili v okrídlené hmyzie potvorky s tykadlami. Ak je tomuto detskému veku príznačná predstavivosť a schopnosť neobmedzene vstúpiť do rozprávkového deja, potom v našom mini- kine došlo k záhadnej výmene detí a po rozprávkovom predstavení vstupovali do „testovacích“ hmyzích tried už len potvorky, ktoré sa s detskou vervou túlali po hmyzom svete, aby ho objavovali. Pri tom plnili bojové úlohy, aby preukázali svoju šikovnosť jazýčka, matematických schopností, interaktívne ovplyvňovali svet farieb kvetov, orientovali sa pri preletoch a odnášali si domov nielen odmenu za dobre odvedenú prácu, ale chuť vstúpiť do školy tvorivosti. Škola predsa nie je iba súbor informácií, ktorý sa dá premiestňovať či kopírovať, ale súbor denných aktivít, ktoré z vás robia človeka hodného žiť život na tejto planéte.


A preto, drahí predškoláci, rodičia i učitelia, máme ešte polrok na to, aby sme privítali nielen pripravené deti, ale i my sami pripravili deťom prostredie, v ktorom nestratia svoje ideály a chuť učiť sa. . .

FOTOGALÉRIA  VIDEO ZO ZÁPISU FILM K ZÁPISU – O LENIVOM HMYZÁKOVI

About kronikaszs

Naša škola si v názve nesie DOTYK, pričom ako škola rodinného typu sa snažíme dotýkať ľudí najmä srdcom a ľudskosťou. Záleží nám na vedomostnom vzraste našich žiakov, ale aj na ich osobnostnom vývoji. Žiaci, ktorí našu školu opustia, sa neboja prijímať životné výzvy, vedia využiť svoj potenciál a talent v produktívnej činnosti.

Posted on 4. februára 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Pridaj komentár.

Pridaj komentár